Annons
Annons

Hunters


 

Om jag någonsin skulle behöva flytta till ett annat land så ligger Canada väldigt nära till hands. Jag trivs så otroligt bra och jag tror delvis de beror på att jag träffat folk med samma intresse som jag, haha, så smidig är jag att påverka.

Annons

Systemet i Kanada är väldigt annorlunda mot hur de ser ut hemma. Till exempel så är allt betydligt dyrare, men det finns mer pengar att vinna i de olika klasserna, man har förutom hoppning och dressyr även hunter klasser och equitaion klasser.

Hunter är en slags stilbedömning där det är hästen som bedöms. Till skillnad mot hur vi vill ha hästarna i europa så ska språnget inte vara speciellt högt, man vill inte att hästen ska använda mycket rygg utan hellre ha en mer rak språngkurva där frambenen ligger i fokus och måste vara perfekt symmetriska. Gångarterna bedöms och de röra sig smidigt över marken, en fjäderlätt galopp framför en galopp med rejält avtryck.

Equietation är lite liknande men här är det istället ryttaren som det ligger fokus på. Jag skulle personligen vilja kalla det för dressyr med hinder då det förekommer travhop halter  och avsaktningar. Ofta används samma hästar inom hunter och equietation och dessa hästar är enligt mig en 50 kg i övervikt och inte något som jag personligen går i gång på. Trevliga hästar är det absolut, men de har inte den där wow faktorn som jag söker hos en häst.

I hunter och equietation tävlar man i olika divisioner beroende på häst och erfarenhet, men också i olika klasser. Ett exempel är Classics och Medal. Tyvärr hann jag aldrig få helt klart vad som var var och ska jag vara ärligt kändes det lite som att domarna bestämde lite från gång till gång vad det var som gällde. Ett exempel var en klass jag såg där ekipagen går in och rider en bana, sedan blir de indelade i olika grupper och får komma in igen för att hoppa en ny bana. Ut igen och sedan in ännu en gång för att rida ännu en bana. Där efter så ska hästarna visas antingen för hand i trav eller uppsuttet i alla gångarter.
Här efter så väljer domaren ut 4 ekipage som ska stanna inne på banan och som får en ny bana som de ska rida av domaren. de får bara höra beskrivningen 2 gånger och sedan måste de ställa sig med ryggen emot den som rider så att man inte kan se hur den ryttare som red innan minns instruktionerna.

Ett exempel på banan som jag såg var att ryttaren skulle direkt från skritt komma fram i galopp, hoppa en linje och landa i förvänd galopp, hålla den förvända galoppen genom hela kortsidan och även i anrikningen till nästa hinder. Landa i förvänd igen och sedan visa ett galoppombyte, sakta av till skritt och sedan göra en halt och stå stilla i 10 sekunder. Där efter hoppa nästa hinder i trav och sedan trava i nedsittning fram till resten av de andra ekipagen…. ehh…. behöver jag säga att jag inte hade kommit ihåg vad domaren gett mig för instruktioner och ridit helt fel?!

Det finns så himla mycket att skriva om allt det här och jag har en del bilder och filmer att visa så jag kommer försöka dela in det i lite olika inlägg. Under tiden får ni en liten film på mina vänners dotter och häst som gör sin debut.

Dela
Dela
 

Annons
Annons
Annons


Laddar